Al mijn spullen op marktplaats

17 juli 2015 / Reportages

Elke week vraagt redacteur Jarry Popelier van het Brabants Dagblad het hemd van het lijf van een bekende streekgenoot over financiële kwesties. Afgelopen week was ik aan de beurt. Ik houd me niet graag bezig met dit onderwerp, maar dit openhartige interview wil ik wel met jullie delen.

 

Waar verdien jij je geld mee?
“Ik heb een blog over fietsen: www.gespletenasfalt.nl. Zo ben ik gaan schrijven voor wielermerken en fietsmagazines. Dat zijn inkomsten voor mij. Daarnaast verzorg ik lezingen over het bereiken van schier onmogelijke doelstellingen. Ik ben vaak op pad, leef voor uitdagingen, mensen vinden het interessant om te horen en te lezen over hoe ik dat doe. Onlangs fietste ik in 36 uur zonder te slapen 650 kilometer over 14 bergtoppen. Dat besef ik zelf nog maar nauwelijks. Alles kan, dat geloof ik echt. En ik organiseer fietsreizen. Het voelt allemaal niet als werk, maar die reizen al helemaal niet. Het is prachtig om anderen mee te nemen naar de gebieden waar ik zelf zo enthousiast ben. Binnenkort vertrek ik voorgoed en ga ik leven in een bus om alleen nog maar in die omgeving te zijn.”

 

Je maakt je geen zorgen over hoe je dan rond moet komen?
“Ik deed heel veel dingen omdat mensen dat nou eenmaal van me verwachtten. Ik ging naar verjaardagen omdat dat van me verwacht werd. Na m’n studie zocht ik een baan omdat mijn vader dat wilde. En ik zou van negen tot vijf op m’n werk zitten omdat mijn baas dat verwachtte. Maar waarom? Ik ben erachter gekomen dat dat mij niet gelukkig maakt. Fietsen en schrijven maken mij gelukkig. Dat doe ik niet voor geld, niet voor een beloning. Dat doen is zelf de beloning. Dat maakt geld en financiën in feite totaal onbelangrijk, ook al heb ik het niet altijd even breed. Natuurlijk heb ik mijn basisbehoeften, en als ik doe wat ik wil kom ik altijd mensen tegen die dat weten te waarderen. Ik heb een soort overtuiging dat het altijd wel goed is. Geld maakt niet gelukkig zeggen ze, en ik voel dat ook zo. Als ik bezig ben met dingen waar ik gelukkig van word, stelt geld helemaal niets voor.”

 

Wordt de bus je duurste aankoop?
“Ja, ik ben nog wel op zoek. Als ik iets moois tegenkom is ie van mij. Maar dat wordt wel mijn duurste aankoop, ja. Het is tegelijkertijd mijn eerste auto. Fietser hè. Ik denk dat ik rond de 5000 euro kwijt ben, maar ik ga er ook in wonen. Dan valt het relatief gezien dus wel mee met mijn duurste aankoop.”

 

Koop je weleens tweedehands?
“Ik kijk wel rond op Marktplaats, want al mijn spullen staan erop. Ik verkoop heel mijn inboedel nu ik vertrek. Maar ik moet zeggen dat ik überhaupt zelden spullen koop. Ik heb wel kasten en stoelen in huis, want die heb je nou eenmaal nodig. Nou ja, nodig… Ik vind het fijn om een zithoekje te hebben. Maar prullaria vind je bij mij niet zoveel.”

 

Ben je ooit in de financiële problemen geweest?
“Niet echt. Als student zat ik de ene maand krapper dan de andere. Dat herkent iedereen die studeert, denk ik. Maar ik heb nooit echte problemen gehad.”

 

Waar geef jij het liefst je geld aan uit?
“Ik hou ervan mooie dingen te ervaren, ben altijd op zoek naar nieuwe prikkels. Dus ik koop het liefst een vliegticket. Of iets anders om een mooie reis te maken. Mooi asfalt en mooie bergen geven mij de inspiratie om over te schrijven. Daar leef ik voor en als ik dat kan doen, kan de rest mij gestolen worden. Ik heb niets nodig om gelukkig te zijn.”