Ontdeklokaal

Vijf maanden geleden deed ik mee aan PechaKucha Tilburg. Ik vertelde toen over mijn uitgekomen dromen, en dat alles kan. Met die woorden sloot ik mijn presentatie ook af: ‘Eigenlijk heb ik op dit moment nog maar één droom: dat al onze kinderen zichzelf mogen zijn en te horen krijgen dat ze hun dromen mogen leven. Want het kan. Alles kan.’

Er lopen twee werelden achter elkaar aan. De wereld van de dromen loopt achter op de wereld die we om ons heen zien. En de wereld die we om ons heen zien verandert altijd in de droom als deze oprecht is en zodra we kiezen om ervoor te leven. Voor wie dat weet, erop vertrouwt, is het leven een droom. Het werkt echt zo. Enkele weken geleden sprak ik op een TEDx Education Event bij de democratische school DOE040 en de allereerste vraag na afloop was: ‘Eric, wil jij hier blijven?’ Mijn antwoord was volmondig: ‘Ja.’ Alsof een goedgemutste geest uit een lamp een volgende wens in vervulling had laten gaan.

Op DOE mag ieder kind zijn wie hij/zij is, zich ontwikkelingen op zijn/haar eigen tempo, op zijn/haar eigen manier. Iedereen is uniek en op DOE mogen kinderen hun unieke weg bewandelen. Er zijn geen groepen en roosters. Er wordt kinderen geen lesmateriaal opgelegd. Kinderen worden ook niet op basis van rapporten met elkaar vergeleken. Op DOE verblijven kinderen tussen de 4 en de 21 in vrijheid en lopen vakdocenten en coaches rond die inspireren en ondersteunen op het moment dat een kind daarom vraagt. De nieuwsgierigheid bepaalt de route. Met het resultaat dat kinderen ontdekken wie ze zijn, wat ze écht willen en dat ze zelf verantwoordelijk zijn om te doen wat ze willen. Ze vertrouwen op zichzelf.

Ik speel inmiddels al een kleine maand tussen de kinderen in DOE’s ontdeklokaal en heb tussendoor een dromenwand gemaakt. Ik vind het zó briljant dat deze plek bestaat. Dit klopt van alle kanten. Echt. Meer weten over DOE? Kom op de laatste donderdag van de maand naar de infokring op school. Inschrijven daarvoor doe je via doe040.nl.

Schrijf je in voor de maandelijkse Sterrenstof-nieuwsbrief
en blijf op de hoogte.