Legende

Sterrenstof december - Enkele weken geleden maakte ik een avond mee met een boeddhistische Sangha in Eindhoven. Na een aantal meditatievormen volgde de sharing. Eén van de aanwezigen sloot een anekdote vol aangename toevalligheden af met de woorden: ‘Als je je legende leeft, dan trekt het universum zich samen om het voor elkaar te krijgen.’

LEGENDE
Ruim een jaar geleden maakte ik een tekening van mezelf in een theater. Ik had geen idee hoe ik daar zou komen zonder zangervriend Tim en onze gestopte voorstelling Zaziezoe. Ik wist alleen dat ik dát wilde. Oprecht. Omdat ik geniet van het delen van beleving en omdat ik met mijn verhalen anderen wil aanmoedigen om hun dromen te herinneren en in actie te komen. Jim Carrey zei in één van zijn speeches: ‘Your job is not to figure out how it’s gonna happen for you, but to open the door in your head. And when the door opens in real-life, just walk through it.’

Een paar maanden na mijn tekening zat ik in het publiek bij een theatervoorstelling waar een jonge DOE-er in meespeelde. Na afloop stond ik haar met haar familie op te wachten in de foyer. Plots kwam ze tevoorschijn. Het meisje rende naar me toe, pakte me bij mijn hand en trok me van mijn kruk. Ik gniffelde. Heerlijk, die onvoorspelbaarheid. Ik holde met haar mee. Geen idee waarheen. Twintig meter verderop stopte ze abrupt. ‘Hier,’ dirigeerde ze vol overtuiging. ‘Jullie zijn allebei mooie mensen, dus jullie moeten praten.’ Ze had me voor haar theaterdocente neergezet.

Ik trok mijn wenkbrauwen op en lachte. Het klikte. We smeedden plannen. Zo kwam ik via de theaterdocente in contact met de organisatie van de Dutch Happiness Week en inmiddels is het officieel: op vrijdag 22 maart deel ik mijn verhaal Alles Kan in Parktheater Eindhoven. In navolging van Theater de Schalm enkele maanden geleden. Noem het aangenaam toeval, een samentrekkend universum of lopen door een geopende deur, dit had een verhaal uit mijn lezing kunnen zijn. Ik noem het vertrouwen. Vertrouwen op intrinsieke motivatie en het handelen ernaar. Luisteren naar wat je écht wilt, ervoor gaan staan en open staan voor wat zich aandient. Het kan.

Tickets bestel je via Parktheater Eindhoven

ANDERS NOG IETS?
Jazeker! Onlangs bezocht ik een muziekstudio om de nummers van mijn lezing op tape te zetten. Momenteel onderzoek ik de mogelijkheden voor een heuse videoclip. Daarnaast heeft het NIVOZ een verhaal gepubliceerd over een mentorleerling die regisseur wil worden en dat - weliswaar van zijn eigen leven - eigenlijk al is. Tenslotte heb ik na een volledig kalenderjaar Instagram-stilte weer eens een foto online gezet. Blijkbaar had ik een momentje nodig. Ik ben te volgen via Instagram, Facebook, YouTube en LinkedIn.

Ik wens je een prachtige kerst en een sprankelend oud en nieuw. En mocht je tussen alle festiviteiten door een moment vinden om een vraag aan je gezelschap te stellen, neem dan de volgende in overweging: ‘Wat is de legende die jij wil leven?’

Schrijf je in voor de maandelijkse Sterrenstof-nieuwsbrief
en blijf op de hoogte.