In de wereld van mannen als Bruce Wayne, Peter Parker en Clark Kent is niets te gek. Ze lopen dagelijks in carnavalsoutfit over straat en besteden hun tijd aan de achtervolging op een glimlachende boef verkleed als clown. Voor spinnen zijn ze niet bang; ze worden er juist sterker van. En zolang ze niet in aanraking komen met bepaalde steensoorten, of niet transformeren in een groen monster, zullen ze er alles aan doen om die krachten op een positieve manier te gebruiken. Soms komt daar wat agressie bij kijken, maar vaak hebben ze genoeg aan hun klasse alleen. Dan vliegen ze zomaar omhoog, omdat ze daar de kracht eenmaal voor hebben. Maar of ze nou anderen imponeren of zelf sterven, uiteindelijk komt alles op z’n pootjes terecht. Niets is te gek voor stripfiguren.

In de wereld van Jasper is ook niets te gek, op de fiets. Zoals stripfiguren menselijke trekjes hebben, heeft Jasper trekjes van stripfiguren. Zo heb ik hem een keer van zijn fiets af zien stappen met de huidskleur van de Hulk. Zijn huidskleur had ongetwijfeld wat te maken met de buskruit in zijn benen. Zelfs de Daltons zouden onder de indruk zijn van zijn explosiviteit. En Lucky Luke zou opkijken als hij te horen zou krijgen dat hij niet de enige is die sneller is dan zijn schaduw. Helemaal omdat dat niets met de bewolking te maken heeft. De laatste keer dat Jasper zijn schaduw eruit fietste, was tijdens een tocht in het zuiden van Limburg die identiek was aan de finale van de Amstel Gold Race. Achteraf zei hij: “Ik heb het kleine voorblad vandaag niet gebruikt. Ik heb alleen even teruggeschakeld op de Keutenberg.” Voor mij viel plotseling alles op zijn plaats. Hij klimt als Spiderman, vliegt omhoog als Superman en laat niemand ontsnappen als Batman. Gewoon, omdat hij daar de kracht eenmaal voor heeft. Sindsdien kijk ik telkens naar de randjes van zijn shirt en broek om te kijken of er een carnavalsoutfit verschuild zit onder zijn wielertricôt. Als hij naar boven beukt, vraag ik het me continu af: waarom heeft die jongen geen cape aan zijn wielershirt?

In de wereld van mannen als Bruce Wayne, Peter Parker en Clark Kent is niets te gek, omdat ze op een tekentafel zijn geboren. Oorzaak daarvoor heeft overigens niets te maken met een gebrek aan bedden op het moment van geboorte, gevolg is wel dat ze in staat zijn tot onmenselijke prestaties. Jasper is niet op de tekentafel geboren, maar gezien zijn manier van fietsen zou ik het bijna denken. Net zoals voor de helden uit de strips, zijn de speciale krachten tekenend voor Jasper. Het moge duidelijk zijn: voor mij is Jasper een stripfiguur. Was er maar een blad van ‘m, dan zou ik me direct abonneren.