Eric Mijnster

Harken

Samen met Tour for Life ploegmaat Claudia heb ik vandaag in de tuin gewerkt. Tijdens Limburgs Mooiste zette zij de bloempjes buiten en nam ik het harken voor m’n rekening. Met name de Kruisberg ligt er weer strak bij. Ik boog gedurende de 600 meter lange Zuid-Limburgse helling bij elke beenrotatie voorover alsof ik het asfalt wilde kussen. Ik deed push-ups op de kuitenbijter. Ik fietste met m’n armen. Ik voelde me een heus hovenier. Hoewel ik de heuvel nadien niet heb gesproeid, ben ik zo fier als een gieter op het resultaat. Toen ik na 250 kilometer met mezelf – stijve hark – over de streep bolde, zagen m’n vingers groen en voelde ik m’n spierballen gloeien. Harken, heerlijk.

Tijdens het tuinieren stond er een liedje op. Claudia hoorde het liedje niet, want het galmde door mijn hoofd. Nouja, liedje. De hit ‘Too much love will kill you’ van Queen herhaalde zich eindeloos tussen m’n oren. Helaas ontbrak het me aan elke kennis van de tekst van het nummer, waardoor Freddie Mercury keer op keer op keer op keer niet verder kwam dan de zin waar de song naar is vernoemd. De legendarische zanger heeft ruim negen uur z’n uiterste best gedaan om de rest van de lyrics uit z’n strot te krijgen, maar het mocht niet zo zijn. Zelf ben ik verheugd dat ik ditmaal niet geteisterd werd door K3’s ‘Mama Se’. Ik weet uit ervaring dat dat niet echt hark-muziek is.

Toch werd de gouden stem van de frontman van Queen zo nu en dan onderbroken door een minder joviale gedachte. Er kwam één woord in me op, dat ik nog nooit had gebruikt, waarvan ik de betekenis niet wist en waarvan ik geen idee had hoe ik het moest spellen, en het bleef terugkomen: confisqueren. Tientallen heuvels harken lang werd Freddy Mercury ongenadig afgewisseld door ‘confisqueren’. Confisqueren, confisqueren, confisqueren. Als ik schrijf, typ ik regelmatig woorden die ik nog nooit bewust heb gezien of gehoord. Op twee wielen heb ik dat zelden zo nadrukkelijk ervaren. Confisqueren betekent overigens iets als ‘in beslag nemen’. Prima. Kom m’n hark maar halen. Het eerstvolgende ritje gaat deze tuinman hakken.