Twijfel

15 februari 2019 / Verhalen

Foto van Eppo Karsijns

Het was een groot onderwerp vorige week. Twijfel. In ieder geval voor mij. Ik zag hoe één van de leerlingen ervoor koos om haar weg buiten DOE te vervolgen en vroeg me af wat dat doet met haar vriendinnen. Ik vroeg het haar vriendinnen. Ik vroeg ook naar twijfel bij mijn kompanen van de Verhalenkring, die juist de tegenovergestelde route bewandelden en naar DOE toe kwamen. Zij kozen ervoor om van alles achter te laten. Twijfel, omdat er van alles om je heen gebeurt. Maar vooral omdat jij jezelf afvraagt of het klopt wat je doet. En dan?


Twijfel kan wat ongemakkelijk aanvoelen. Vervelend zelfs. Paniekerig. Er wringt iets. Misschien was je altijd graag buiten en kreeg je door vrienden in het kantoor het idee dat je ook in het kantoor moest zijn. En daar zit je dan, achter een scherm terwijl je ergens vanbinnen het liefst in de buitenlucht bezig bent. Of misschien is het juist heel veilig voor je om buiten te zijn en merk je ergens vanbinnen dat je iets anders zou willen doen. Misschien vind je het spannend om aan dat andere te beginnen. Of misschien twijfel je omdat je niet weet of je er goed aan doet om aan iets anders te beginnen. Of misschien zou je wel aan iets willen beginnen, maar heb je geen idee aan wat. Twijfel.


Je innerlijke vonk, jezelf zijn, je eigen weg, al die termen hebben hier ontzettend mee te maken. Door twijfel – misschien zelfs: juist door twijfel – wordt je gedwongen bewust te worden van wat je voelt. Twijfel kan namelijk zo unheimlich zijn dat je er wel iets mee móét doen. Het is net een huilende baby die schreeuwt om aandacht, maar dan in jou. Er is iets aan de hand en dat iets wil gezien worden. Het mag gezien worden.


Twijfel mag gezien worden, omdat je elk moment van de dag vrij bent om jouw eigen route te bepalen en bij te sturen. Alles wat je doet is een keuze van jezelf. Zo kom je jezelf continu tegen. Dat is confronterend! Maar er is geen andere optie. ’De makkelijkste weg’ bestaat niet, want de makkelijkste weg is niet jouw weg. Dat maakt ‘de makkelijkste weg’ op termijn de moeilijkste weg die er is. Twijfel vraagt aandacht voor jouw eigen weg. Twijfel vraagt je om stil te staan bij wat je wilt en bij wat je tegenhoudt. Daardoor zijn momenten van twijfel potentiële juweeltjes van bewustwording. Twijfel. Het brengt je dichter bij jezelf. Adem in, adem uit en omarm het als een huilende baby.