OVER ERIC

1988 - 2012

Op school en de universiteit leer ik - Eric Mijnster (1988) - wat mij geleerd wordt, maar niet wat ik wil weten. Het voelt alsof er iets essentieels is waar geen aandacht voor is. Wat dat essentiële precies is, weet ik niet. Na mijn diploma-uitreiking zet ik mijn leven in het teken om dat te onderzoeken. Ik spring in het diepe. Het brengt me vaak op de fiets, in de bergen. En daar schrijf ik over. Zo begin ik in 2012 met Gespleten asfalt.

 

2012 - 2015

Door mijn nieuwsgierigheid te volgen ervaar ik een ongekende flow. Die beleving fascineert me enorm. Het brengt me van het ene avontuur in het andere. Het brengt me ook bij La Route des Grandes Alpes. Vanaf 24 juni 2015 fiets ik 650 kilometer over 14 bergpassen zonder te slapen. Voor mij - als veredelde wielerrecreant - onmogelijk, wordt me gezegd. Een cameraploeg maakt de documentaire Omdat ik het wil.

 

2015 - 2016

Direct na de meest heroïsche 36 uur van m’n leven zeg ik de huur van mijn appartement op, zet ik al m’n spullen op Marktplaats en koop ik een bus. Intrinsieke motivatie bracht me over 14 bergen, mijn nieuwsgierigheid brengt me de volgende vraag. Wat gebeurt er als een mens geen extrinsieke reden meer heeft om te bewegen? Als niets hoeft? Ik vertrek zonder bestemming en voor onbepaalde tijd. De ervaring van onthechting is ongeëvenaard. Om alle belevenissen en inzichten op een rijtje te zetten, schrijf ik mijn levensverhaal op. Na ruim een jaar busleven rij ik terug naar Nederland. Het is tijd om mijn ervaringen te delen.

 

2016 - 2017

Ik laat de spreker in me los. Ik wil delen wat mij niet is verteld: dat je mag vertrouwen op je intrinsieke motivatie. En wat er gebeurt als je dat doet. Na één van de lezingen vertelt iemand me over een school waar kinderen de vrijheid krijgen om op te groeien vanuit hun intrinsieke motivatie. Raak. Sinds de eerste ontmoeting ben ik betrokken bij DOE040. Niet veel later wordt mijn levensverhaal uitgegeven onder de titel Het geluksgevoel. De boekpresentatie vindt plaats bij DOE040.

 

2018 - …

Ook Annemiek Nienhuis, artistiek leider van jeugdtheaterplatform Wildpark, zit een keer in het publiek tijdens een lezing. Zij voelt de urgentie van de boodschap en droomt hardop over een theatervoorstelling van het verhaal. Ik deel die droom. In september 2019 is de premiére van Een ongelofelijk, belangrijk en waargebeurd verhaal over geluk enzo. Daarnaast geef ik lezingen met leerlingen van DOE040 om te laten zien hoe onderwijs óók georganiseerd kan worden.

 

NU

Ik leef voor een wereld waarin we kinderen als vanzelfsprekend meegeven dat ze mogen vertrouwen op hun intrinsieke motivatie. Een wereld waarin wij elkaar onvoorwaardelijk ondersteunen, inspireren en stimuleren bij het vinden en volgen van onze dromen. Ik vind het fantastisch om daar met al m'n creativiteit en beleving aan bij te dragen.

NEEM CONTACT OP

Eric Mijnster

mail@ericmijnster.nl