NU

Sinds ik eind 2016 na ruim een jaar busleven Nederland binnenreed, sta ik op uiteenlopende podia - theaters, scholen, congressen, festivals, organisaties - om mijn verhalen en inzichten te delen. Dat doe ik met mijn lezing, theatervoorstelling en muziek. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik al mijn avonturen heb mogen beleven en dat ik ze nu op deze manier door kan geven.

DE ESSENTIE

Op school en de universiteit leerde ik - Eric Mijnster (1988) - wat mij geleerd werd, maar niet wat ik wilde weten. Het voelde alsof er iets essentieels is waar geen aandacht voor was. Wat dat essentiële precies is, wist ik niet. Na mijn diploma-uitreiking zette ik mijn leven in het teken om dat te onderzoeken. Ik sprong in het diepe.

FLOW

Ik begon te volgen wat goed voelt. Zo ontdekte ik flow. Een haast magische ervaring van ‘in het moment zijn’ die ik met name ervoer als ik in de bergen fietste. Ik wilde de diepte van die flow-beleving achterhalen. Het bracht me bij La Route des Grandes Alpes. Vanaf 24 juni 2015 fietste ik 650 kilometer over 14 bergpassen, in één ruk, zonder te slapen (zie documentaire).

IN HET NU

Ik verkocht al mijn spullen, kocht een bus en vertrok. Ik vroeg mezelf iets af. Als ‘in het moment’ van flow alles kan, wat gebeurt er dan als ik altijd in het nu ben? Wat gebeurt er als ik alles loslaat? Ik reed de leegte tegemoet. Ruim een jaar lang liet ik me als busbewoner bewegen door de stilte. Het veranderde mijn belevingswereld compleet.

MIJN GEHEIM

RAAK BEVRIEND MET HET ONBEKENDE

Het onbekende is eng, omdat we niet weten wie we daar zijn. Maar stel je voor dat de ervaring van liefde niet zit in wat we weten, maar juist in het omarmen van wat we niet weten. Mijn sleutel naar verbinding is het omarmen van het onbekende. Het is er al. Die rust stelt mij in staat kansen te zien en keuzes te maken die echt bij me passen.

ERIC MIJNSTER