Authenticiteit is een magneet waar je niet van weg kan lopen. Het is als leven met een elastiek om je middel dat je constant in jouw eigen richting trekt. Telkens als je iets onderneemt wat niet helemaal overeenkomt met wie jij werkelijk bent, trekt het touw je de juiste kant op. Er zijn mensen die hun innerlijke vonk zo sterk voelen dat ze van één millimeter buiten hun eigen weg al kriebelig worden. Anders gezegd: ze zijn zo gevoelig voor de spanning van het elastiek dat ze simpelweg niet anders kunnen dan zichzelf zijn. En hoe meer je in aanraking komt met je zelf, hoe gevoeliger je wordt voor de spanning van het elastiek.

Authenticiteit is een hoofdbreker, omdat het onvermijdelijk is om je te blijven gedragen naar ‘wat hoort’. En hoe harder je vecht om aan ‘wat hoort’ te voldoen, hoe verder je het elastiek oprekt. Totdat je moegestreden bent en het elastiek je terugfluit. Dan lig je knock-out. Dat is de les: jouw zelf laat je via jouw lichaam weten waar jij écht heen wilt. Die knock-out is een teken: dat is in ieder geval niet waar jij écht heen wilt. Soms merk je jouw eigen weg dan ineens op en besluit je hem te volgen, en soms hoor je de signalen van je lichaam niet en test je de rekbaarheid van het elastiek opnieuw. Beide is oké. Het waarnemen van je werkelijke ik is een individueel proces en dat is niet te forceren. Er komt hoe dan ook ooit een moment van overgave en – ondanks alle beren erop – de keuze voor je eigen weg. En dan blijken die beren plots een illusie.

Misschien kan je er echt niet meer omheen. Kan je echt niet meer weglopen van je zelf. Kan je echt niet meer doen ‘wat hoort’. Dat hoeft ook niet. Juist in onze eigenheid vinden we een wereld van ondenkbare mogelijkheden. Juist in onze eigenheid zijn we in staat tot ultieme creatie. Juist in onze eigenheid vinden we verbinding met onszelf en elkaar. Authenticiteit voelt voor mij als de essentie van het leven. De natuur. Ik ben dolblij dat we met DOE een plek hebben gecreëerd waar mensen de ruimte krijgen om één te blijven of te worden met zichzelf. Eén met hun elastiek. Ik ben net zo blij dat mijn eigen weg me al anderhalf jaar lang hierheen brengt. Ik heb zin in een nieuw schooljaar.