In la Plagne train en slaap ik dagelijks op bijna 2000 meter hoogte. Hoewel ik de kou niet altijd als plezierig ervaar, schijnen de hoogtemeters mijn lichaam goed te doen. De tijd zal leren of mijn prestaties er door naar dezelfde hoogte stijgen.

“Hoe hoger men traint des te lager de zuurstofdruk zal zijn. Waar de luchtdruk op zeeniveau 760 mm Hg bedraagt, is dat op tweeduizend meter hoogte nog maar 596 mm Hg. Een lagere luchtdruk zorgt vervolgens voor een verminderde zuurstofopname in de longen. Hierdoor ontstaat een toestand van hypoxie (zuurstofgebrek), wat zorgt voor een verhoogde aanmaak van erythropoiëtine (EPO) in de nieren. EPO zet het beenmerg aan om meer rode bloedcellen te produceren. Deze rode bloedcellen heb je nodig voor het transport van zuurstof richting de longen. Een grotere hoeveelheid aan rode bloedcellen levert dus logischerwijs een verbetert zuurstoftransport op naar de longen.” Aldus optimaalsporten.nl.