Eric Mijnster

La Route des Grandes Alpes

Ik weet nog niet of dit het begin van het einde is, of het einde van het begin. Het is in ieder geval mijn ultieme uitdaging, fysiek en mentaal, en een volgende droom die uitkomt. La Route de Grandes Alpes is een weg die begint aan het Meer van Genève en 650 kilometer verderop eindigt aan de Middellandse Zee. Daartussen overbrugt het asfalt veertien Tour de France-waardige bergpassen met een totaal aantal hoogtemeters van ruim 16.000. In juni 2015 stap ik op m’n fiets om deze gigantische route in één rit te volbrengen. Geschatte inspanning: 38 uur op de pedalen zonder te slapen.

Ik doe het niet alleen omdat ik er blij van denk te worden. Er zijn zoveel mensen die dagelijks met tegenzin opstaan en naar hun werk gaan. En dat terwijl de wereld zoveel mogelijkheden biedt. Ik geloof dat we vaak bang zijn om keuzes te maken die afwijken van wat normaal is, omdat we dan niet weten wat de gevolgen zijn. Met deze monstertocht wil ik laten zien dat zelfs de meest onmogelijke opgaves mogelijk blijken zolang ze vanuit je hart komen. Het gevolg: puur geluk.

In 2013 volbracht Mike Cotty de immense tocht in één keer. Net zoals ik anderen laat zien dat we dromen kunnen leven, inspireerde de Engelsman mij. Ik kan niet wachten om la Route des Grandes Alpes te fietsen, maar daarvoor zijn zadeluren nodig. De komende maanden spaar ik ze allemaal.

– Foto van Wouter Roosenboom